Nalewka pomarańczowa

Nalewka pomarańczowa

Szukasz sprawdzonego i łatwego przepisu na nalewkę owocową? Lubisz smak cytrusów, a zwłaszcza słodkich, zatopionych w słońcu, soczystych pomarańczy? Chcesz zaimponować swoim znajomym pysznym trunkiem, który będzie świetnym towarzyszem deserów i ciast? A może chcesz komuś podarować, oryginalny, alkoholowy prezent? Jeśli tak to ten przepis jest właśnie dla ciebie! Słodycz pomarańczy, piękny kolor, łatwe wykonanie. Sprawdzi się idealnie na przyjęcie, ale i w formie ciekawego prezentu – wystarczy tylko przelać trunek w zgrabną butelkę, przewiązać kokardką i zapakować w prezentową torbę. Oczywiście osoba obdarowywana musi mieć skończone osiemnaście lat! Idealna na wyjątkowe okazję i dla wyjątkowych osób. Każdy, bez wyjątku doceni jej walory smakowe i poprosi o dolewkę.

Składniki na nalewkę pomarańczową:

3 łyżki białego cukru
1/3 szklanki wrzątku
3 duże pomarańcze
1 szklanka wódki

Wykonanie:

Krok pierwszy – do wrzątku należy wsypać biały cukier i mieszać tak długo, aż się rozpuści. Po tym czasie roztwór wody z cukrem należy wystudzić.
Pomarańcze należy porządnie umyć i sparzyć wrzątkiem. Z owocu zetrzeć skórkę i wycisnąć sok.
W następnym kroku – do butelki o pojemności ok. 0,7 należy wlać alkohol ( w tym przypadku wódkę), sok z pomarańczy oraz skórkę i na sam koniec- syrop cukrowy. Całość powinno się starannie wymieszać. Butelkę z trunkiem należy odstawić w chłodne i ciemne miejsce na około tydzień.
Po tym czasie nalewkę należy przez gazę, pamiętając żeby dobrze odciskając płyn od miąższu pomarańczy i skórek.

Nalewka ta stanowi świetny akompaniament do deserów i ciast. Bez wątpienia stanie się wyczekiwanym punktem każdej posiadówki czy imprezy nad serniczkiem. Polecamy i radzimy przygotować od razu większą ilość, ponieważ bardzo szybko znika. Z powodzeniem można przyrządzić na zapas i przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. Składniki można pomnożyć razy dwa albo tyle ile będzie nam potrzeba na dany moment. Smacznego!