Wołowina – wartości odżywcze i wpływ na zdrowie

Wołowina to jeden z najpopularniejszych i najzdrowszych gatunków mięs, które goszczą na polskich stołach. Pyszne, chude mięso wołowe świetnie nadaje się do smażenia, duszenia i pieczenia. Można z niego przyrządzić swojskie, tradycyjne obiady, jak i wykwintne i eleganckie przystawki. Nie każdy jednak wie, że wołowina jest również niezwykle zdrowa!

Wołowina – wartości odżywcze i wpływ na zdrowie

Wołowina to wspaniałe źródło łatwo przyswajalnego żelaza, które jest niezbędne do produkowania czerwonych krwinek. Duża zawartość witamin z grupy B – przede wszystkim witaminy B12 – wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego, układu odpornościowego i samego mózgu. Wołowina to także świetne źródło witamin A i E, które razem tworzą “eliksir młodości” wpływający na kondycję skóry oraz stan włosów i paznokci. Witamina A pozytywnie wpływa na wzrok, zaś witamina E jest silnym antyoksydantem, który niweluje negatywne skutki działania wolnych rodników. Mięso wołowe zawiera również dużo dobrze przyswajalnego białka oraz kreatynę – substancji, która bierze udział w procesie budowania mięśni. Szczególnie zdrowe są podroby wołowe pełne witamin i minerałów, żelaza oraz wartościowych aminokwasów. Z powodu bardzo dużej ilości witaminy A m.in. w wątróbce wołowej, unikać jej powinny kobiety w ciąży (nadmiar witaminy A może zwiększać ryzyko pojawienia się wad rozwojowych).

Jak przyrządzać wołowinę?

Wołowina doskonale nadaje się do duszenia – przyrządzić z niej można gulasz wołowy z papryką, który świetnie nadaje się do serwowania z kluskami śląskimi, kaszą lub kopytkami. Z chudych partii wołowiny powstają idealnie wypieczone steki, które przyrządzać można na patelni lub grillu. Tłustsze części tuszki wołowej (np. łopatka) nadają się do przerabiania na mięso mielone i serwowania np. w formie pysznych, domowych burgerów. Należy pamiętać, by wybierać dobrej jakości wołowinę ze sprawdzonych źródeł, co gwarantuje nam nie tylko wspaniały smak i idealną teksturę mięsa, ale również zdrowy i pełnowartościowy produkt spożywczy.