W okresie jesienno-zimowym nasz organizm jest narażony na mnóstwo patogenów. Wirusy i bakterie czyhają na obniżenie się naszej odporności i wniknięcie do ciała człowieka, aby wyrządzić tam spore szkody. Na szczęście istnieje dużo sposobów, aby temu zapobiec. Większość z nich jest naturalna, więc nie trzeba od razu biec do apteki po żadne sztuczne specyfiki.
Co trzeba kupić, aby zwiększyć odporność?
Przede wszystkim domowe sposoby w walce z przeziębieniem to na przykład czosnek, cebula, miód, cytryna czy przyprawy takie jak imbir oraz kardamon. Te kuchenne specjały można połączyć w jedną całość robiąc przepyszny syrop, który pomoże zarówno w uchronieniu się przed chorobą jak i zwalczeniu pierwszych symptomów. Wystarczy włożyć do słoika warstwami poszczególne, wymienione składniki i odczekać 24 godziny. Po upływie tego czasu można pić 6 łyżek stołowych domowego specyfiku codziennie przez tydzień. Nawet jeśli komuś przeszkadza specyficzny smak cebuli i czosnku to w tym syropie po dodaniu dużej ilości miodu w zasadzie nie czuć obecności wspomnianych warzyw. Świetnym pomysłem jest również tak zwane złote mleko, czyli napój mleczny z dodatkiem miodu, kurkumy i niekiedy też imbiru. Taki rozgrzewający płyn pomoże wzmocnić odporność a poza tym jest naprawdę pyszny i świetnie nada się jako dodatek do kolacji, albo obiadu.
Najprostszy przepis na walkę z przeziębieniem to picie codziennie herbaty z miodem i cytryną.
Jednak należy pamiętać o tym, aby nie słodzić napoju zaraz po wlaniu do niego wrzątku, albowiem wszystkie dobre substancje zawarte w miodzie pozostają wtedy zdezaktywowane. Najlepiej poczekać aż herbata nieco ostygnie i dopiero wtedy dodać słodkiego i zdrowego przysmaku. Cytryna zawiera niesamowicie dużo witaminy C, która jak wszystkim wiadomo jest w głównej mierze odpowiedzialna za mechanizmy odpornościowe. Zamiast kupować tabletki w aptece lepiej pójść do sklepu czy na bazarek i zaopatrzyć się w soczyste i pełne naturalnych składników odżywczych cytrusy. Są one zdecydowanie smaczniejsze niż na przykład czosnek, albo cebula, które charakteryzują się specyficznym zapachem i smakiem.