Danie na co dzień i od święta

Danie znane i popularne od lat, serwowane zazwyczaj na święta Bożego Narodzenia – ryba w galarecie. Kojarzone z domem, dzieciństwem…

Nie tylko karp

Zazwyczaj danie to kojarzone jest z wigilijnym karpiem przyrządzanym właśnie w ten sposób. Dzielonym na dzwonka, gotowanym z dodatkiem ziela angielskiego, czarnego pieprzu, liścia laurowego i włoszczyzny. Podawanym w galarecie jako jedno z postnych tradycyjnych wigilijnych dań. Lecz taki sposób serwowania ryb nie musi dotyczyć tylko karpia.
W galarecie można przyrządzić łososia- jego delikatne i wyszukane w smaku mięso będzie smakowało wybornie, również w tej postaci. Inną rybą podawaną niegdyś w galarecie był szczupak. Bardzo znany i popularny w międzywojennej Polsce, podawany w domach i restauracjach smażony i w galarecie. Teraz jakby nieco zapomniany i z pewnością wyparty przez dostępnego we wszystkich sklepach w okresie przedświątecznym karpia.

Łatwe i klasyczne

Bez względu na to, jaką rybę zdecydujemy się przyrządzić w galarecie- można także pokusić się o przyrządzenie w galarecie śledzia, pstrąga, dorsza, a nawet halibuta, sam przepis jest dziecinnie prosty i z tematem: ryba w galarecie poradzi sobie nawet mało doświadczony i początkujący kucharz. Przygotowanie tego dania nie jest też zbyt pracochłonne i nie zajmie wiele czasu.

Do dzieła!

Zacząć należy od oczyszczenia ryby i pokrojenia jej w dzwonka. Następnie powinno się zagotować w garnku wodę z dodatkiem przypraw: ziela angielskiego, liści laurowych, pietruszki, marchewki, selera oraz kawałka pora. Można dodać także sok z cytryny lub pieprz cytrynowy. Do gotującej się wody wrzucić dzwonka i gotować około 7-10 minut, lecz nie dłużej, aby ryba się nie rozpadła. Po ugotowaniu trzeba delikatnie i ostrożnie wyjąc ugotowaną rybę i odcedzić, wywar zaś zostawić do przestudzenia. Gdy lekko ostygnie, dodać żelatynę, aby powstała galareta. Dzwonka ryby ułożyć na półmisku, można udekorować je kawałkami marchewki lub plasterkami cytryny. Następnie zalać wywarem z żelatyną, poczekać aż zupełnie wystygnie i wstawić do lodówki. I to wszystko- nasza ryba gotowa!