Cebula jest popularny warzywem uprawianym na całym świecie. Znalazła zastosowanie w każdej kuchni świata. O jej właściwościach leczniczych wie chyba każdy. Właśnie z tego względu, mimo swojego specyficznego smaku i zapachu, jest jednym z najczęściej spożywanych warzyw na świecie. Najwięcej właściwości leczniczych ma cebula w postaci surowej. Obróbka termiczna pozbawia to warzywo wielu cennych składników odżywczych.
Warzywo to było stosowano od wieków w medycynie naturalnej. Jednak z uwagi na to, że ma właściwości bakteriobójcze, zawiera krzew, cynk, magnez oraz witaminę C, jest doskonałym lekiem na przeziębienie. Od pokoleń matki stosowały ten specyfik przy pierwszych objawach przeziębienia. Strop ten jest nie tylko sprawdzonym sposobem na walkę z chorobą przez babcię i prababcia. Polecają go również lekarze.
Sposób przygotowania jest prosty. Wystarczy cebula oraz cukier – proporcje nie są ważne. Ważne, żeby cebula była jak najdrobniejsze pokrojona. W naczyniu z przykrywką warstwę cebuli zasypujemy cukrem. Można też wszystko wymieszać łyżką. Cebula powinna być cała pokryta cukrem. Do syropu można dodać trochę miodu lub kilka kropel cytryny.
Już po 5 godzinach syrop można podać chorej osobie. Lek można przechowywać w lodówce przez około 2 tygodni. Jednak przeziębienie powinno ustąpić wcześniej. Syrop z cebuli nie smakuje najlepszej. Większość z nas kojarzy ten smak z dzieciństwa. Warto jednak przekonać się do niego. Syrop z cebuli jest miksturą zdrowia pozbawioną sztucznych, chemicznych substancji. Podaje się od 2 do 3 łyżeczek dziennie. Jednak przy stosowaniu tego leku u małych dzieci warto skonsultować się z lekarzem.
Syrop z cebuli jest tanim, naturalny oraz skutecznym sposobem na przeziębienie, który można przygotować we własnej kuchni.