Te warzywa dadzą ci najwięcej

Zdrowie naszych bliskich w gruncie rzeczy zależy od naszych nawyków. Od tego czy zdrowo się odżywiamy, czy uprawiamy sport, czy chronimy się przed zbyt mocnym słońcem, czy pasożytami, takimi jak kleszcze.
Czasami trudno o to wszystko zadbać. Samo dostarczenie organizmowi wszystkiego, co potrzebuje bywa trudne. Jednak są warzywa, które choć w tym mocną nam pomóc.
Oto lista 10 najzdrowszych warzyw na świecie, które mogą pomóc nam w zdrowym odżywianiu.

Bataty

Zestawienie 10 najzdrowszych warzyw na świecie otwierają ziemniaki. Ale nie zwykłe, tylko słodkie ziemianki. Bataty są bogate w beta karoten i innych karotenoidów, czyli silnych przeciwutleniaczy. Chronią one przed wolnymi rodnikami i poprawiają stan skóry. Dodatkowo posiadają dużo witaminy C, dla wzmocnienia odporności oraz witaminy B6 i manganu dla wsparcia układu nerwowego.

Czerwona kapusta

Kapusta kojarzona jest raczej z „głową pustą”, ale nie tym razem. Jak się okazuje zawiera cenny błonnik i dużo witaminy C, oraz antocyjany. Co nam to daje? Możliwość naturalnego obniżenia cholesterolu, ochronę przed uszkodzeniami serca i wątroby.

Dynia

Królowa jesieni, która na dodatek jest bardzo zdrowym warzywem. Zawiera dużo karotenoidów jak marchew, czy bataty, witaminę C, witaminy z grupy B, mangan, potas, żelazo i cynku. Dzięki temu dynia wspomaga naszą skórę i wspomaga regulację cholesterolu we krwi.

Marchewka

Marchewka słynna jest z beta karotenu i wręcz ogromnych ilości witaminy A. Ma też dużo witaminy K, C i potasu. W sumie składa się na to, że marchew wspomaga nasz wzrok, a także przeciwdziała rakowi. Jak wskazują na razie badania, najlepiej na raka płuc i prostaty.

Buraki

Ich czerwony kolor przyciąga wzrok… i często jest powodem do szukania porad jak sprać go z ubrań. Jednak nie można nic złego o nim powiedzieć w kwestii właściwości zdrowotnych. Sam barwnik, który nadaje im koloru jest przeciwutleniaczem, działającym bakteriobójczo. Obniża także ciśnienie krwi, przeciwdziałają zgadze, a dzięki kwasowi foliowemu, witaminie B6 i C przeciwdziała anemii.

Czosnek

Bardzo charakterystyczne warzywo. I to do tego bardzo zdrowe. Zawiera związki siarki, które dobrze wpływają na stan włosów i paznokci. Dodatkowo ma właściwości przeciwskurczowe, co pomoże miesiączkującym kobietom.

Brokuły

Choć nie wszystkim przypadają do gustu warto dać im jeszcze jedną szansę. Są bowiem bardzo bogate we wszelkie składniki odżywcze – witaminy C i K, przeciwutleniacze, kwas foliowy, magna, potas. Dlatego polecane są dla osób dbających o urodę, układ krążenia, czy dobry stan kości.

Jarmuż

Jarmuż to bogactwo witamin. Już w niewielkiej porcji możemy dostarczyć sobie codzienną dawkę witaminy A,C, K oraz sporą dawkę witamin z grupy B. W dodatku zawiera dużo przeciwutleniaczy, które zapobiegają chorobom serca. Ma też dużo żelaza, dlatego polecany jest do diet bezmięsnych, jednak przez wzgląd na duże wartości odżywcze, od czasu do czasu każdy powinien zjeść coś z jarmużem.

Szpinak

Drugie miejsce na dzisiejszym zestawieniu zajął szpinak. Jest on bogaty w witaminę A i K – już jeden kubek liści szpinaku dostarczy nam ponad połowę zapotrzebowania na witaminę A i całe na witaminę K. W dodatku zawiera dużo kwasu foliowego i luteiny. To oznacza, że szpinak dobrze nam zrobi na wzrok, urodę, pomoże kobietom w ciąży zadbać o poprawny rozwój płodu i uchroni przed miażdżycą.

Rukiew wodna

Według naukowców to najzdrowsze warzywo na świecie. Co ciekawe, jest w Polsce określane mianem rodzime, gdyż naturalnym jej środowiskiem jest Środkowa i Zachodnia Europa. Zawiera dużo witaminy C, B6, A, E, K, kwasu foliowego, niacyny, tiaminy, wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, cynku.